Ξεκινώντας:

Τι θα πρέπει να γνωρίζω αρχικά ?

   Η υποδομή καλωδιώσεων για τον αυτοματισμό των φωτισμών είναι η ίδια που θα ακολουθούσαμε και στην περίπτωση που θα κατασκευάζαμε τη κατοικία μας με τον ήδη γνωστό τρόπο αρα σε αυτήν την περίπτωση ο ηλεκτρολόγος της κατοικίας μπορεί να κάνει την εγκατάσταση με τον συμβατικό έως και σήμερα τρόπο.

Υπάρχει κάποια διαφορά στον τρόπο υλοποίησης της εγκατάστασης των 220V από τον ηλεκτρολόγο;

   Το μόνο επιπλέον που θα πρέπει να υπάρξει που δεν βρίσκουμε σε μία παλαιότερη συμβατική εγκατάσταση είναι ο ουδέτερος που θα είναι καλό να υπάρχει μέσα στον διακόπτη.
Οι εταιρείες που κατασκευάζουν PowerLine συστήματα έχουν εντοπίσει βέβαια το πρόβλημα αυτό και έχουν δημιουργήσει τα ανάλογα προϊόντα που δεν απαιτούν την υποστήριξη του ουδετέρου των 220V στον διακόπτη.

Τι προϊόντα θα πρέπει να εγκατασταθούν στην κατοικία μου για τον έλεγχο των φωτισμών;

   Υπάρχουν δεκάδες διαφορετικά προϊόντα τα οποία προσφέρουν και μία ξεχωριστή λύση για την κάθε περίπτωση. Για παράδειγμα εάν θέλουμε να ελέγξουμε μία γραμμή φωτισμού μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το αντίστοιχο στοιχείο (micromodule) πίσω από τον διακόπτη που ήδη έχουμε επιλέξει και να τον ελέγχουμε μέσα από τους διάφορους controller που διαθέτουμε. Στην περίπτωση για παράδειγμα ενός κομμυτατέρ διακόπτη υπάρχει το αντίστοιχο στοιχείο (micromodule) για την εγκατάσταση πάλι πίσω από τον διακόπτη. Επίσης στην προϊόντική γκάμα μας διαθέτουμε διακόπτες με ενδείξεις για την καλύτερη απεικόνιση της κατάστασης του φωτισμού.
Με βάση την φιλοσοφία του συστήματος δεν απαιτείται κάτι επιπλέον να εγκατασταθεί στην κατοικία εκτός από τις μονάδες πίσω από τους διακόπτες (όπως για παράδειγμα συστήματα μέσα στον πίνακα).


  Τι διακοπτικό υλικό μπορώ να επιλέξω;

  Ο πελάτης εδώ μπορεί να επιλέξει διακοπτικό υλικό της αρεσκείας του μέσα από την πληθώρα που η αγορά προσφέρει

  Τα συστήματα είναι ασύρματα ή ενσύρματα;

   Όλα τα συστήματα που η εταιρεία μας προσφέρει είναι καλωδιακά. Η μετάδοση των δεδομένων γίνεται μέσα από τα ηλεκτρολογικά καλώδια των 220V που ήδη υπάρχουν στην κατοικία. Ο χειρισμός μπορεί να γίνεται και ασύρματα με την χρήση συστημάτων λήψης των RF σημάτων από τα τηλεχειριστήρια.


Εγκατάσταση

  Πότε πρέπει να γίνει η εγκατάσταση των συστημάτων στους διακόπτες;
  Η εγκατάσταση των συστημάτων μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή μέσα στην κατοικία, αφού δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης πως η εγκατάσταση καλωδίων που έχει γίνει στον χώρο είναι συμβατική, που σημαίνει ότι η κατοικία μπορεί να λειτουργήσει κανονικά και χωρίς τα συστήματα αυτοματισμού (σύστημα χωρίς δεσμεύσεις).


  Θα γίνουν επιπλέον εργασίες (μερεμέτια) στην κατοικία;

    ΟΧΙ. Η μόνη τροποποίηση γίνεται πίσω από τους διακόπτες τοίχου και μόνο μέσα στο κουτί του διακόπτη χωρίς να γίνει καμία ζημιά στους τοίχους της κατοικίας.


Μπορώ να εγκαταστήσω μέρος του αυτοματισμού των φωτισμών έτσι ώστε στην συνέχεια να εγκαταστήσω και τα υπόλοιπα;

    Και βέβαια, η εγκατάσταση του αυτοματισμού των φωτισμών μπορεί να γίνει σταδιακά και ο χρήστης να επιλέξει τα σημεία που τον ενδιαφέρουν κάθε φορά.

Μετά την εγκατάσταση των ειδικών διακοπτών με ποιόν τρόπο μπορώ να τους ελέγξω;

  Ο έλεγχος μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους.

Mπορείτε να βρείτε αρκετά προϊόντα για να μπορέσετε να ελέγξετε τα φωτιστικά σας.
Κάποια από αυτά είναι επιτραπέζια χειριστήρια τα οποία η εγκατάστασή τους είναι εκπληκτικά απλή αφού το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να τα τοποθετήσουμε σε κάποιον ρευματοδότη στην κατοικία. Έτσι ο χρήστης έχει την δυνατότητα να τα μεταφέρει στο σημείο που επιθυμεί ή και να χρησιμοποιεί και περισσότερα τους ενός αφού το κόστος τους είναι χαμηλό. Τα χειριστήρια αυτά στέλνουν τα δεδομένα μέσα από την παροχή των 220V για να ελέγξουν τους διακόπτες μας στην κατοικία άρα δεν απαιτείται κάποιος επιπλέον εξοπλισμός.

Για πιο απαιτητικούς χρήστες υπάρχουν και οι προγραμματιζόμενοι ελεγκτές (μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή και απλοί ) που εδώ ο χρήστης έχει την δυνατότητα να δημιουργήσει πολλαπλά σενάρια αυτοματισμού. Για παράδειγμα χρησιμοποιώντας τα περιφερειακά του συναγερμού όπως τα αισθητήρια κίνησης, μπορεί να ενεργοποιήσει αυτόματα τους φωτισμούς στον χώρο με την ύπαρξη κίνησης και κάτω από προκαθορισμένες χρονικές στιγμές που επιθυμεί. (δεν απαιτείται να είναι οπλισμένος ο συναγερμός αφού τα αισθητήρια κίνησης είναι πάντα ενεργοποιημένα).

Επίσης μπορεί να ελέγξει την κατοικία του μέσα από Ασύρματες Οθόνες που μπορεί να είναι tablet pc ή UMPC με Win XP και να ελέγχει την κατοικία του μέσα αλλά και απομακρυσμένα μέσω του δικτύου του Internet.


Η τεχνολογία που βασίζεται η λύση του αυτοματισμού που προσφέρουμε είναι απλή και κατέχει στην Αμερική το 75% των εγκαταστάσεων για το Έξυπνο Σπίτι, το 70% στην Μεγάλη Βρετανία, και πάνω από το 35% στην Ευρώπη με ανοδική πορεία της τάξης του 25% για τα τελευταία δύο (2) χρόνια.

  Για περισσότερες τεχνικές πληροφορίες και τεχνικά θέματα μπορείτε να δείτε στο blog της . Μπορείτε επίσης να μας μεταφέρετε κάποιες ερωτήσεις που δεν θα βρείτε στο παραπάνω άρθρο.